Home

Bryllups fotografering

Gode råd til brudeparret

Jeg tager ikke længere ud til bryllupper, men vil gerne give lidt af min erfaring videre til de kommende brudepar, når det nu skal finde en fotograf til deres specielle dag. Jeg er til blevet spurgt om jeg så kender andre gode fotografer, og henviser altid til mine gamle foto kollegaer Vestergaard Foto som jeg varmt kan anbefale. Jeg kan dog stadig over tales til at lave morgengave billeder, skriv til rk@ikola.dk for mere info.

Men ellers god fornøjelse med læsningen, som gerne skulle hjælper jer uden om de værste fald grupper, når i skal ud og finde fotografen til jeres bryllup.

 

Kemi /formøde

Stol på jeres mave fornemmelse. Virker fotografen oprigtigt interesseret i jer og i at yde en god indsats? Bliver der holdt en samtale for at sørge for detaljer, som f.eks stilart, og antal af billeder? Tager I sammen ud for at kigge på lokationen for fotograferingen af de officielle billeder?

Referencer & Portefolie

Hvis du ikke kender fotografen og hans arbejde i forvejen, vil det være en meget god idé at se hans portofolie af bryllups billeder inden. Så kan du også vurdere om hans evner svarer til dine forventninger. Det er altid godt, hvis man får en fotograf anbefalet, men spørg efter billeder eller efter en hjemmeside med billeder på. Sådan kan man se hvordan fotografen har gjort indtil videre og hvilke stilart der fotograferes i.

Rettigheder til billederne.

Det er vigtigt at være afklaret med hvem der har rettighederne til billederne bagefter. Som udgangs punkt beholder fotografen alle rettigheder til billederne. Hvis du selv vil have de digitale billeder, og rettighed til at bruge dem bagefter, skal du sikre det med fotografen inden brylluppet. Billeder fra bryllup kan blive brugt på fotografens hjemmeside som reklame.

Efterbestilling

Mange fotografer leverer ikke billederne på digitalt medie. Så du skal undersøge hvad det efterfølgende koster at efterbestille et sæt. Det kan hurtigt blive meget dyrt at få flere kopier af billederne.

Hvis der hyres en privat fotograf, kan det være at det kun er digitalt medie. Så sørger parret selv for fremkaldelse, størrelse og antal af billeder. Fotografen har stadig rettigheder til billederne, og kan bruge billederne til reklame på fotografens hjemmeside.

Levering / mængde / medie (album?)

Vær sikker på hvad fotografen tilbyder af medier? Hvis der ikke nævnes ydelser som fotoalbum, og billede i avis'en er dette nok ikke noget som der tilbydes. Vær sikker på hvad fotografen skal sørge for, og hvad I selv skal sørge for.

Redigering

Aftal på forhånd, hvad der skal være af redigering, eller om fotografen må komme med forslag/bud på redigering, når billederne er taget. Det kan f.eks være flot af et nær-billede af brudens buket, hvor buketten er i farver og alt andet er i sort/hvid. Nogle fotografer laver collage, det vil sige, at det er flere billeder, sat sammen til et stor billede. Hør muligheder og prisen på redigering.

Udendørs / studie / backup (ved dårligt vejr)

Hvor skal fotograferingen foregå? Hvis det er udendørs, skal i sikre jer at der er backup i form at studie lokaler ved dårligt vejr eller udendørs faciliteter, måske i forhold af en pavilion. Det kan også være i læ af et stort træ, selvom træet nok ikke kommer med. Kun fantasien sætter grænser.

Backup ved sygdom hos fotograf

Hør fotografen om de kender andre fotografer i tilfælde af sygdom.

Kirkens holdning til foto i kirke (blitz, placering...)

Brudeparret sørger normalt selv for at høre kirken om der må fotograferes i kirken. Det kan jo også være at kirken ikke har noget imod fotografering, men at præsten har noget imod det. Fotografen ankommer gerne et stykke tid før vielsen starter, for at følge op på, hvor man må stå, i forhold til fotografering.

Billeder i kirken efter selve vielsen

Har kirken ikke noget imod fotografering i kirken, er dette som regel heller ikke noget problem at brudeparret bliver fotograferet med venner og familie i kirken. Toastmaster kan sørge for at guide folk hen til fotografering, da fotografen ikke kan vide, hvem der er i familie med hvem.

Morgengave

Ønskes der at tage en portræt serie af bruden eller brudgom som morgengave, så gerne aftale dette i god tid og få taget disse billeder i god tid. Fotograferingen, fremkaldelse af billeder, redigering, og evt. anskaffelse af mappe kan jo tage tid, så dette skal ikke gøres i sidste øjeblik. Ved en kalender skal bruden / brudgommen selv sørge for tøj eller rekvisitter, da fotografen sjældent har kostumer til rådighed i alle størrelser.

Hensyn til fotografen

"Uden mad og drikke dur helten ikke", og i dette tilfælde heller ikke fotografen. Hvis fotograf skal følge jer hele dagen og måske frem til når natmaden kommer på bordet, skal der sørge for en kuvert mad til fotografen. Aftal med de steder, hvor i spiser, at fotograf kan indtage måltidet i nærheden af, hvor I spiser, evt. lokalet ved siden af. 
Det er ikke nemt at være på pletten, hvis fotografen bliver placeret på den anden side af 4 vægge.

Bryllups billederne kan deles ind i 5 kategorier.

 1. Kirke billeder.

  Disse billeder viser folk, som kommer til kirken. Bruden og hendes kavaler, når de går op af kirkegulvet til alteret. Billeder af selve vielsen. Ægteparret når de går ud af kirken. 
  Brudeparret sørger selv for at høre kirken om der må fotograferes i kirken. Det kan jo også være at kirken ikke har noget imod fotografering, men at præsten har noget imod det. Fotografen ankommer gerne et stykke tid før vielsen starter, for at følge op på, hvor der må stås, i forhold til fotografering. 
  Det kan også være at der må fotograferes i kirken, men ikke under vielsen. 
  Hør kirken og præsten, hvad der er af begrænsninger, og dobbeltjek gerne for at mindske misforståelser.

 2. Officielle billeder.


  Billederne der havner på væggen eller i album, og nok stiller størst krav til kvaliteten
  Dette er billeder, som ikke tager 2 minutter at fotografere, så fotografen afsætter tiden alt efter, hvilken kvalitet, som der efterspørges. Rom blev ikke bygget på en dag, så der kan ikke forventes at de officielle billeder bliver, som bryllupsreklamerne, hvis man kun vil sætte 30 minutter af til fotografering. 
  Vær forberedt på at selvom I kan have nogle gode ideer til fotografering af de officielle billeder, så kan ideen måske få parret til at fremstå ikke så flatterende. Fortæl fotografen hvis I har nogle ideer , og fotografer skal nok hjælpe til, hvis ideen kan lade sig gøre, og bliver godt på film. 

 3. Gæstebilleder.


  Send et takkekort med billeder af brudeparret og evt. med et billede af gæsteparret fra dagen.
  Det kan også være en meget god idé at få taget nogle gode fotos af gæsterne parvis, inden de sætter sig til bords, så det ikke bliver ene af suppe steg is billeder.

 4. Fest billeder.


  Billeder af det lykkelige brudepar, den gode stemning og indslagene.
  Her kan Onkel Orla godt tage billederne, men det er som hovedregel ikke en god idé, da han er inviteret med som gæst og ikke som en endelig fotograf. Med en bestilt fotograf giver brudeparret alle gæster muligheden for at nyde den specielle dag. Fotografen er også opmærksom hvornår der kommer sange og når bruden/brudgommen er væk fra bordet, hvor Onkel Orla måske kan forglemme sig i en god samtale. 
  Mange tænker på at benytte engangskamera til bordene. Engangskameraer er gode, når der stadig er lyst udenfor, men indendørs, når mørket sænker sig, sænker standarden i kvaliteten sig også.

 5. Evt. Morgengave - Almindeligt eller de lidt frækkere.


  Ønskes en portræt serie af bruden eller brudgom som morgengave, så aftal gerne dette i god tid og få taget disse billeder i god tid. Fotograferingen, fremkaldelse af billeder, redigering, og evt. anskaffelse af mappe kan jo tage tid, så dette skal ikke gøres i sidste øjeblik. Ved en kalender skal bruden / brudgommen selv sørge for tøj eller rekvisitter, da fotografen sjældent har kostumer til rådighed.
  Hvis billederne skal være af den lidt frækkere karakter, så tag en ven/veninde med, hvis det får dig til at føle mere tryg. Hvis det er en ordentligt fotograf, vil dette heller ikke være noget problem at have en ven/veninde til den type fotografering, og tit forslår fotografen selv dette.

 

 

see the Boudoir album
see the Boudoir album


see the Lingerie album
see the Lingerie album


see the Boudoir album
see the Boudoir album