Home

Anbefal et kamera

Jeg bliver jævnligt spurgt hvilket kamera folk skal købe, for at tage gode billeder. Det er faktisk et svært spørgsmål, da det er personen bag kameraet, der skaber de gode billeder, og ikke udstyret. Jeg bruger selv et Canon 30D, der så dagens lys tilbage i februar 2006, og ser ingen grund til at opgradere til nyere model, da det ikke vil give bedre billeder. Skulle jeg ud og købe et andet kamera, ville jeg se efter et brugt Canon 5D, der udkom tilbage i 2005. Men det skulle udelukkende være for at prøve at fotografere med FullFrame, dvs større sensor i kameraet.

Jamen er der slet ikke sket noget med kameraerne de sidste 4 - 5 år. Jo en hel del. De er blevet hurtigere, flere mega pixels, højere lysfølsomhed, større skærm ... Men intet som giver bedre billeder under gode lysforhold, som jeg typisk fotograferer i. Og alle de spejlrefleks kameraer der er på markedet i dag, kan lave rigtig gode billeder, lige fra det billigste entry level op til de dyre professionelle modeller.

Jeg syntes jeg møder flere og flere tosser der køber sig fattig i udstyr i den tro at de bliver bedre fotografer.. Det gør de ikke. De bliver bare fattigere..Bare fordi et kamera/objektiv laver skarpe billeder er det ikke = gode billeder. nej det er skarpe billeder.. Man bliver jo heller ikke en god forfatter bare fordi man har en dyr fin skrivemaskine. En dyr skrive maskine kan skrive ligeså gode ord som en billig... Og i sidste ende er det jo ordene der er ideen med det hele..

Hvad skal jeg så vælge. For den normale bruger er det næsten underordnet. vælg med hjertet, hvordan ligger kameraet i hånden og hvordan er det at betjene. Kan de funktioner du har brug for vælges direkte med knapper på kameraet, eller skal man ind og finde funktionerne gemt væk i en menu på skærmen. Kig i søgeren, er den stor og lys, eller lille og mørk.

Når man påtænker at købe et spejlrefleks kamera, skal man huske at det er et system, som du sandsynligvis vil købe en del ekstra udstyr til, så det er også vigtigt at se på tilgængelighed og priser på ekstra udstyr som objektiver og blitz. Vælger man de store mærker som Canon og Nikon, er der også meget udstår tilgængeligt på brugt markedet, da mange hele tiden køber nyt i håb om bedre billeder, og derfor sælger deres ellers udmærkede brugte udstyr.

Jeg vil kort gennemgå nogle af de parametre, som typisk bliver nævnt i reklamerne for kameraer:

Mega Pixels

Kameraerne bliver udviklet konstant med flere og flere mega pixels. Men hvilken betydning har det ? Faktisk ikke det store. De fleste folk får højest fremkaldt deres billeder i størrelsen 10x15 cm, og til dette er 1-2 megapixels rigeligt. 2-4 megapixels er rigeligt til A4 print, og 8 megapixels er rigeligt til A3 i fuld skarphed. Får man fremkaldt billederne større, skal man tænke på at man også typisk er længere fra billedet, når man betragter det, og det derfor ikke er nødvendigt med så stor opløsning. Jeg har fået lavet billeder i 1x1 meter ud fra 8 megapixels i rigtig godt resultat.

Tænk også på at jo flere megapixels et kamera har, jo mere fylder billederne på computeren, og når man kommer over 12 megapixels, kommer ældre computere, og små netbooks på overarbejde, når de skal vise dem, for slet ikke at tale om at redigere dem.

ISO og støj

Dette er evnen til at kunne tage billeder i svag belysning, uden der kommer for meget støj på billederne.

Lysfølsomheden i selve kameraet reguleres ved at justere på ISO. Jo højere ISO jo mere følsom, men det giver også mere støj på billedet, når der skrues op for ISO. Men næsten alle spejlrefleks kameraer der produceres idag, kan tage gode billeder op til ISO 1600. Og nogle få professionelle kameraer tager acceptable billeder helt op til ISO 12800.

Hvorfor laves de dyre kameraer så ?

De har skam stadig sin berettelse. Top serien, er som regel helt anderledes opbygget, så det kan holde til professionelt brug, og benyttes på nordpolen, såvel som i silende regnvejr. Kameraerne bliver også mere specialiserede, nogle er f.eks lavet til action sport, der stiller store krav til en hurtig og præcis autofocus. Mens andre er lavet til studie brug, med henblik på at have en masse megapixels at redigere i. Men disse ting giver ikke bedre billeder, kun mulighed for at kunne tage billeder under forhold, hvor vi andre ikke kan, eller med mindre succes.

 

Jamen jeg vil gerne tage endnu bedre billeder, end jeg kan med nuværende kamera

Det er meget sjældent kameraet, der er den virkelige begrænsning for at kunne tage bedre billeder. Jeg har flere gange lånt professionelle kameraer som 5D MK2 og 1D MK3, men har hurtigt vent tilbage til mit gamle kamera, da billederne blev bedre. Hvorfor ? Jo min gamle kamera kender jeg på rygraden, og skal udelukkende tænke på motivet, istedet for at lede efter hvor knapperne sidder henne.

I stedet for at smide mange penge efter et nyt kamera, som meget tvivlsomt vil give dig bedre billeder, vil jeg istedet anbefale at bruge lidt penge på bøger. Evt tage nogle af de rigtig gode kurser, der bl.a. afholdes på forskellige højskoler, samt læse nogle biografier af de store fotografer. Dette vil løfte dine billeder langt højere end noget nyt udstyr nogensinde kan.

 

see the Lingerie album
see the Model album


see the Fashion album
see the Boudoir album