Hvad er TFP

Udtrykkene TFP og TFCD er ofte brugt i model og fotograf sammenhæng. TFP står for "Time for Print", mens TFCD står for "Time for CD". Det betyder frit oversat "Tid for Billeder".

Tanken med TFP er at der ikke er nogle økonomiske forudsætninger. Meningen er at begge parter er med for at lære noget nyt, og få nogle gode billeder ud af  det. Modsætningen er at der betales for en professionel fotograf eller model, og så er det ikke TFP. Det skal ikke koste noget for nogen. Begge stiller op med sine forudsætninger, og lærer af hinanden.

Hvem får mest ud af TFP? Ideen med TFP er at både model og fotograf får nye ideer og kunskaber, samt billeder med hjem. For at få det bedste udbytte, er det en god ide, at man mødes til flere fotosessioner. Første gang kan man evt lave til en prøve fotografering, for at se hvordan man arbejder sammen.

Mail gerne sammen og byt ideer inden fotosessionen, så fotografen kan få ideer på billeder som passer temaet. Modellen kan tænke over hvilket tøj og sminke der skal bruges.

Forventninger

Forventningerne skal også gerne passe sammen. Man kan ikke tage alle de billeder man gerne vil på en fotosession. Samtidig skal både model og fotograf ha forståelse for at den anden ikke er professionel, og man gør det fordi det er interresant.

At blive fotograferet, betyder ikke at fotografen har forbindelser til modelbrancen. Det er faktisk de færeste fotografer der har det. Det normale er at man anvender fotografer som fotograferer TFP, for at øve sig, og få opbygget en portofolio af gode billeder, som man så kan promovere sig videre på.

Find den rigtige fotograf

Der er utrolig mange fotografer, der idag fotograferer efter TFP princippet. Specielt efter at et digital spejlrefleks kamera er blevet allemands eje. Nogle er nystartede, andre har fotograferet i længere tid. De dygtigste af dem, prøver at gøre det til en levevej, eller bi indtægt. Men fælles, er at alle kan trykke på udløseren, og få et billede i kassen. Men er det din stil ? Tag et kig i deres gallerier, og find de fotografer, der kan levere billeder i netop den stil du ønsker. Og vær kritisk, da fotofrafen ikke gør de for dine blå øjne. Han vil i mange tilfælde bruge billederne på sin reklameside for sig selv, og ønsker du at ligge på hans side med halvdårlige billeder, der ikke viser dig fra den bedste side.

Jeg har selv modtaget 3-5 henvendelser om ugen i år om TFP, og kun en ny er kommet igennem. Hvorfor så det ? Med mere end 100 TFP sessions i bagen har jeg prøvet at lave mange forskellige type billeder, og finder det ikke udfordrende nok til at lave almindelige model billeder som TFP. Jeg tror også dette er gældende for mange af de seriøse fotografer.

Den typiske mail, lyder i stil med "Jeg er en ung pige, der gerne vil være model. Så jeg tænkte om du ville lave lidt billeder med mig, mvh ...." Mange gange er der blot vedhæftet et utydelig ansigts foto taget med mobil kamera. Dette fanger bare ikke hos mange fotografer, og derfår får de typisk et afslag.

Så vil du gerne i kontakt med en god tfp fotograf, så skal du have de fleste af nedenstående punkter med, ved første henvendelse:

  • Alder !! (vigtigt, da mange kræver du er over 18 år)
  • Lidt om dig selv, hvem er du
  • Vellignende billeder, både ansigt og helfigur.
  • Dine mål, herunder højde, vægt m.m.
  • Billedtype du vil lave, herunder fashion, art, lingeri m.m.
  • Billedstil, henvis gerne til billeder i den stil du er ude efter. Har du evt selv de nødvendige rekvisitter.

Jo flere af punkterne du har med, jo større chance har du. Betragt det nærmest som en lille jobansøgning, da mange af de gode fotografer nærmest kan vælge og vrage mellem tilbuddene, og ikke vil bruge mange minutter på ovenstående eksempel med blot en linie tekst.

Vigtigt

Tænk også på, at du ikke bare skal tage alene ud til en fotograf du ikke kender i forvejen. Så vil det være en god ide at tage en ven / veninde med. Hvis fotografen ikke respekterer dette er han ikke seriøs. Husk også altid at få udfyldt en model kontrakt, der sikrer hvad billederne efterfølgende må anvendes til. Hvis du er under 18 år, skal kontrakten underskrives af dine forældre.

see the Fashion album
see the Fashion album